Pelet Yakıtı Nedir?
Pelet yakıt, meyve çekirdekleri, çeşitli ağaçlar ve endüstriyel atıkların sıkıştırılması sonucu elde edilen doğal bir yakıttır. Sürekli ısı sağlayan bu katı yakıt, düşük oranda atık oluşturmasıyla diğer yakıtlardan ayrılır. İç ve dış mekân sobaları, camlı kule pelet şöminesi, fırınlı pelet şöminesi ve fırınlı odun kömür şöminesi için uygun olan pelet yakıt, yandığında karbonmonoksit gazı oluşturmaz. Bu özelliğiyle çevreye dost bir yakıt olarak kabul edilir. Pratik ve temiz kullanımının yanı sıra uygun fiyatlarıyla bütçe dostu bir natif olarak karşımıza çıkar. Bu noktada fırınlı pelet şöminesi gibi ısınmaya yarayan yöntemlerin bu tarz yakıtlar kullanması soba zehirlenmelerinin de önüne geçmektedir. Eğer rüzgâr anlamında sıkıntılı bir bölgede yaşıyorsanız ya da işletmeniz içi bu tarz sorunlarla karşılaşmamak istiyorsanız bu tarz pelet şöminesi satın alabilir ve pelet yakıtı kullanarak karbon monoksit çıkışlarının önüne geçebilirsiniz.
Pelet Yakıt Özellikleri
Pelet yakıt, tarım atıkları, keresteler, bitkiler ve diğer biyokütle enerji kaynaklarından üretilen, kurutulmuş tarımsal ve endüstriyel atıkların belirli düzeylerde öğütülüp pres makineleri ile sıkıştırılması sonucunda elde edilen bir yakıt türüdür. Pelet yakıt, köknar, çam, ladin gibi farklı ağaçlardan üretilen bu ürünün az bir miktarı bile oldukça yüksek ısı verecek niteliktedir. Pelet yakıt, odun ile kıyaslandığında, ürün cinsine bağlı olarak değişen miktarda daha fazla enerji açığa çıkarır. Aynı zamanda, pelet yakıtlar sadece %3,5 oranında kül oluşturur. Bu da ısınma gerçekleştikten sonra ortaya çok az miktarda atık çıkmasına neden olur. Pelet yakıt, çeşitli ölçülerde üretilerek kullanıcıların beğenisine sunulmaktadır. En sık kullanılan ölçüler 6 mm çapında 10 mm uzunluğunda olan pelet yakıttır. Yüksek yoğunluğu nedeniyle katı yakıtlara göre daha uzun süre yanma özelliğine sahiptir. Ayrıca çam veya ladinden yapılmış briket formunda pelet yakıt da bulunmaktadır
Pelet Yakıt Çeşitleri
Pelet yakıt, odun ve atık olmak üzere iki farklı türdür ve üretildiği ağaca, atığa ve şekline göre farklı gruplara ayrılır. Örneğin, çam peleti yakıt olarak adlandırılan tür, genellikle çam ağacının kabul, kozalak, dal ve kerestesinden üretilir. Bununla birlikte, ladin ve çam ağaçlarının karışımından üretilenler de bu isimle anılır. Sadece ladin ve köknar ağaçlarından üretilen çeşitler de mevcuttur. Meyve ve meyve çekirdeklerinden elde edilen pelet yakıt türüne verilebilecek en iyi örnek, pelet prina yakıttır. Prina, zeytinin az miktarda yağ içeren posasıdır ve kurutulup preslenerek yakıt haline getirilir. Özellikle Ege bölgesinde sık tercih edilen ve yüksek yanma oranı ile benzerlerinden ayrılan pelet yakıt, silindirik ya da düzensiz yuvarlak şeklinde ve koyu renklidir.
Pelet yakıt, tamamen doğal kaynaklar ve atıklar kullanılarak üretilir ve bu nedenle çevre dostudur. Bireysel konutlardan okullara, fabrikalardan kamu kurumlarına kadar birçok yerde ısı kaynağı olarak kullanılmaktadır. Kullanım alanı giderek yaygınlaşmaktadır ve pek çok farklı kaynak ve atıktan üretilebilir. Farklı malzemelerden üretilen pelet yakıt türleri her biri yanma oranı, içerdiği nem miktarı, kül miktarı ve rengi açısından birbirinden farklıdır. Bu nedenle, pelet yakıt arayanlar doğru olanı seçebilmek için tüm çeşitleri enerji miktarı ve oluşturduğu atık oranı açısından incelemesi gerekir.
Pelet Yakıt Kullanımı
Bu yakıt, odun ve kömür benzeri yakacak türlerine natif olarak karşımıza çıkmaktadır ve ısıtmak, kullanım suyunu ısıtmak ve yemek pişirmek için uygundur. Özel bir soba veya şömine kullanımı gerektirir ve aynı zamanda dış mekan sobalarında da yakmak için uygun. Bu nedenle, bahçe, veranda ve teras gibi alanlarda da ısı kaynağı olarak kullanılabilir. Yakmak için özel bir hazneye ihtiyaç duyulan soba modelleri arasında camlı kule pelet şöminesi, fırınlı pelet şöminesi ve fırınlı odun kömür şöminesi gibi çeşitleri vardır. Bu hazneye kapasitesine göre pelet yakıt konulur ve sobanın türüne göre elektrik veya yerçekimi yardımıyla yanma tablasına geçer. Ardından otomatik veya manuel ateşleme ile tutuşması sağlanır. Pelet yakıt için üretilen soba fiyatları, çeşitli seçenekleri nedeniyle her bütçeye uygundur.
Pelet Yakıt Avantajları
Pelet yakıt, doğal olarak elde edilen, çevre dostu bir yakıttır. Aşağıda pelet yakıtın bazı avantajlarını sizler için sıraladık:
- Temiz ve çevre dostu
Bu yakıt, doğal olarak elde edilen bir yakıttır ve çok az karbondioksit emisyonu yapar. Ayrıca, pelet yakıt sistemleri çok az kirlilik oluşturur.
- Ekonomik
Bu yakıt, diğer yakıt seçeneklerine göre daha ucuzdur ve maliyeti düşüktür.
- Verimli
Bu yakıt sistemleri çok verimlidir ve daha fazla enerji üretirler.
- Kolay kullanım
Bu yakıt sistemleri kolayca kullanılabilir ve bakımı kolaydır.
- Çok yönlü
Bu yakıt, evlerde ve işletmelerde kullanılabilir ve ısıtma, su ısıtma ve elektrik üretebilir.
- Yerel kaynaklardan elde edilir
Bu yakıtın çoğu yerel olarak elde edilir, bu nedenle nakliye maliyetleri düşüktür ve enerji arzına bağımlılık azaltılır.
- Sürdürülebilir
Bu yakıt, sürdürülebilir bir yakıttır ve doğal kaynakların yenilenmesiyle üretilir.
Ancak, bu yakıtın da dezavantajları vardır, örneğin yakıtın depolama ve nakliyesi daha zor olabilir ve yakıtın üretiminde doğal kaynakların kullanımına bağlı olarak çevresel etkileri olabilir.